Web Analytics Made Easy - Statcounter

علیرضا علیزاده، مدیرعامل شرکت توزیع برق زنجان در نشست خبری که با هدف مدیریت پیک بار تابستان برگزار شده بود گفت:15 خرداد تا 15شهریور به خاطر افزایش دما ، مدت زمان پیک مصرف انرژی برق در کشور است وساعت طلایی مدیریت مصرف انرژی برق استان از ساعت 13تا 17بعدازظهر و 20تا 22شب می باشد.

به گزارش خبرگزاری برنا از استان زنجان؛ مدیرعامل شرکت توزیع برق زنجان در نشست خبری که با هدف مدیریت پیک بار تابستان برگزار شده بود گفت:15 خرداد تا 15شهریور به خاطر افزایش دما ، مدت زمان پیک مصرف انرژی برق در کشور است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مدیرعامل شرکت توزیع برق زنجان در نشست خبری که با هدف مدیریت پیک بار تابستان برگزار شده بود گفت:15 خرداد تا 15شهریور به خاطر افزایش دما ، مدت زمان پیک مصرف انرژی برق در کشور است وساعت طلایی مدیریت مصرف انرژی برق استان از ساعت 13تا 17بعدازظهر و 20تا 22شب می باشد.
علیرضا علیزاده، با اشاره به توانایی های صنعت برق ایران افزود: صنعت برق ایران، رتبه یک خاورمیانه ، رتبه 14جهانی را به خود اختصاص داده است و همه زیرساختهای لازم اصلی را در راستای تولید و توسعه این صنعت دارد.
این مقام مسئول با عنوان اینکه تولید برق، هزینه برترین بخش محسوب می شود گفت: احداث نیروگاه نیازبه هزینه های کلان دارد، در کل دنیا در جهت افزایش تولید انرژی از فسیل ها حرکت می شود.
وی ادامه داد: در سطح استان شرکت توزیع برق ازچهارحلقه تولید، انتقال ، توزیع و مدیریت مصرف برای خدمت رسانی به مردم استفاده می کند.
مدیریت مصرف ، حلقه چهارم است که جدیدا به آن پرداخت شده است و آن مدیریت و هدایت مصرف است ، مردم در این زمینه نقش مهمی را می توانند ایفا کنند تا بتوانیم حتی بدون یک مورد خاموشی برق به راحتی دوره پیک مصرف برق را بگذرانیم.
مدیرعامل شرکت توزیع نیروی برق استان زنجان گفت: شرکت‌ نیروی برق در استان زنجان 14هزار و 317کیلومتر شبکه توزیع دارد. مشترکان خانگی80درصد کل مشترکان استان را تشکیل می دهند. این بخش 18 درصد مصرف انرژی برق استان را بخود اختصاص داده است. بخش تجاری و عمومی هر کدام پنج درصد مصرف کل انرژی استان زنجان را در بر می گیرند.
وی اظهار داشت: دو بخش کشاورزی و صنعتی مولد هستند وبرای تولید ، توسعه و کسب ثروت فعالیت دارند،بیشتر مصرف برق استان در بخش صنعتی است .استان زنجان در بخش مصرف صنعتی در کشورشاخص است متوسط مصرف صنعتی کشور 37 درصد است که این رقم در استان 52 درصد می باشد.
علیزاده خاطر نشان کرد: فصل تابستان، فصل پیک مصرف برق است که مصرف سیستم سرمایشی در مناطق گرم امرحیاتی است و باعث می شود سالیانه، نیاز به افزایش ظرفیت 7 درصد را در نیروگاهها، خطوط انتقال و توزیع داشته باشیم.
وی ادامه داد: 300ساعت ،در کل سال ظرفیت منصوبه پاسخگویی مصرف را نمی دهد، که نیاز نیست برای این زمان ، نیروگاه جدید احداث شود، بلکه با مدیریت مصرف می توان این 300 ساعت را مدیریت کرد . با استفاده ازپتانسیل و همکاری مردم می توان این پیک مصرف را سپری کرد.
این مقام مسئول با اشاره به برنامه های تشویقی این شرکت برای جهت گذر از پیک مصرف گفت: با مشترکین صنعتی و کشاورزی برای جابه جایی بارروزانه، تفاهم نامه های مختلفی را امضا کرده ایم.امسال تعداد مشارکت کنندگان در پیک مصرف نسبت به سال گذشته افزایش زیادی دارد.
وی یاد آور شد: واحدهای تولیدی، امسال با مدیریت مصرفی که انجام می دهند نه تنها کاهش تولید نخواهند داشت بلکه با توجه به شعار سال که، سال جهش تولید است ، لطمه ای هم به تولید زده نمی شود.
وی گفت: سال گذشته 70 میلیون تومان پاداش برای مشترکین کم مصرف پرداخت شد.
مدیرعامل شرکت توزیع زنجان تاکید کرد: برای گذر از دوره پیک مصرف برق با بخش کشاورزی تفاهم نامه ای امضا کردیم مبنی بر اینکه اگرکشاورزان در 4 ساعت پیک ازبرق استفاده نکنند،20 ساعت بقیه برق رایگان دریافت می کنند.
وی گفت: در بخش خانگی، رعایت الگوی مصرف را شاخص قرار داریم ، امسال از ظرفیت استارت آپ ها نیز در مدیریت مصرف خانگی استفاده می کنیم، سقف مصرف خانگی و تجاری در زنجان، 300 کیلووات در فصل تابستان است، در صورت مصرف بیش از این مقدار، 16درصد به هزینه قبض خانگی و تجاری افزوده می شود.


علیزاده با بیان اینکه متوسط مصرف خانگی در زنجان 150 کیلووات است گفت: پس می شود با مدیریت مصرف، کمتر از 300کیلووات مصرف کرد. از طرفی تنها 15درصد مشترکین بالای الگوی مصرف در استان مصرف می کنند.
وی ادامه داد: شرکت توزیع برق بحث کیفیت خدمات را سرلوحه و جزو اهداف خود قرار داده است و کیفیت در شاخص های برق، استفاده از سیستم خط گرم، استفاده از فناوری ها و سیستم های هوشمند، تعویض سیم های مسی با کابل خود نگهدار را در این خصوص انجام می دهد.
وی ارائه خدمات غیر حضوری را از دیگر اقدامات این شرکت در راستای افزایش کیفیت خدمات دانسته و گفت: با این روش هم مدت زمان خدمات و هم هزینه ها را کاهش دهیم.فرآیندهای خدمات رسانی را به نصف زمان کنونی کاهش خواهیم داد.
مدیرعامل شرکت توزیع برق استان زنجان با اشاره به راه اندازی دفتر خدمات غیر حضوری گفت: با توجه به شیوع بیماری کرونا، دفتر خدمات غیر حضوری در شرکت توزیع برق راه اندازی شد، نیاز به حضور مردم در محل شرکت برای گرفتن خدمات نیست، و مشترکین با شماره گیری 121، می توانند خدمات خود را دریافت کنند. هدف نهایی ما رسیدن درصد مراجعه حضوری به صفر درصد است.
وی گفت :راه اندازی مرکز تخصصی پایش بار و انرژی برق ، در راستای هوشمند سازی شبکه های توزیع از دیگر اقدامات ما می باشد که مقادیر مصرف مشترکین مختلف از این طریق پایش می شود و در این راستا تعداد کنتورهای هوشمند را افزایش می دهیم .
این مقام مسئول با اشاره به مطالبات شرکت توزیع برق استان زنجان گفت: ارائه خدمات منوط به دریافت به موقع مطالبات است در حال حاضر80 میلیارد تومان طلب از تعرفه های مختلف در استان داریم .

 

 

منبع: خبرگزاری برنا

کلیدواژه: مديرعامل شرکت توزيع برق زنجان تابستان بدون خاموشي صرفه جويي در ساعات اوج مصرف مدیرعامل شرکت توزیع برق مصرف انرژی برق استان زنجان مدیریت مصرف برق استان پیک مصرف مصرف برق مدت زمان

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.borna.news دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «خبرگزاری برنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۲۸۶۳۲۱۷۱ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

میزان خاموشی برق خراسان رضوی به ۸۶ دقیقه کاهش یافت

احمد اسدی گفت: میزان خاموشی سالانه در استان برای سال ۱۴۰۲ نیز رقم ۸۶ دقیقه ثبت شده، اما امسال هدف گذاری این شرکت، رقم ۷۹ دقیقه در سال تعیین شده است.

وی بیان کرد: در این راستا تلاش می شود گروه های خط گرم فرمان از نزدیک توسعه یابند و گروههای خط گرم راه دور شهرستانها فعال تر عمل کنند تا بتوان با ادامه این روند چشم انداز شرکت توزیع نیروی برق استان مبنی بر رسیدن به عدد ۷۰ دقیقه در پایان سال ۱۴۰۴ را محقق کرد.

معاون بهره برداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی گفت: در تابستان ۱۴۰۲ با انجام برنامه های کنترل و مدیریت بار، اوج مصرف و پیک بار استان به میزان هزار و ۵۴۰ مگاوات ثبت شد، این در حالی بود که نیاز مصرف مشترکین شرکت توزیع نیروی برق استان حدود هزار و ۷۰۰ مگاوات پیش بینی شده بود.

وی بیان کرد: با توجه به گرمای هوا در تابستان پارسال ۱۳ روز عبور از محدوده پیک بار اتفاق افتاد و ۲۷ روز نیز مصرف در محدوده اوج بار واقع شد.

اسدی با تاکید بر آمادگی مدیریتهای برق شهرستانها برای کنترل پیک بار تابستان سال ۱۴۰۳ گفت: پستهای فوق توزیع دارای بارگذاری بالای ۷۰ درصد (پربار) مشخص شده و لازم است به منظور کاهش بار پستهای فوق توزیع مذکور برنامه ریزی لازم برای جابجایی بار بر روی پست فوق توزیع مجاور انجام گیرد.

وی در خصوص عملکرد بهره برداری از نقاط تحت اتوماسیون شبکه توزیع برق خراسان رضوی در سال ۱۴۰۲ اظهار کرد: مجموع فرامین موفق صادر شده در سال گذشته ۲۴ هزار و ۱۷ مورد بود که از این تعداد ۱۴ هزار و ۵۶۵ مورد در زمان پیک بار قرار داشت.

اولویت شرکت توزیع برق خراسان رضوی برای مدیریت بار

معاون بهره برداری و دیسپاچینگ شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی گفت: بررسی مشکلات شبکه فشار متوسط، اجرای طرحهای سرمایه ای گذر از پیک بار، کنترل بار پستهای توزیع عمومی و فیدرهای فشار ضعیف، پیگیری رفع نواقص احتمالی نقاط اتوماسیون شبکه، لزوم مکاتبه با مشترکین حساس و مهم برای پیش بینی نصب مولد اضطراری از اولویتهای این معاونت برای مدیریت بار امسال دانست.

وی شناسایی عیوب شبکه و بررسی افزایش علل خاموشی و عملکرد «فیدرهای» ۲۰ کیلوولت به صورت ریشه ای و برنامه ریزی به منظور سرویس خطوط با اولویت فیدرهای پرعارضه، شناسایی کانونهای خطر و مناطق آسیب پذیر شبکه، اصلاح و بازسازی هدفمند تاسیسات را از موضوعاتی برشمرد که باید برای افزایش قابلیت اطمینان و پایداری شبکه های توزیع رعایت شود.

اسدی اظهار کرد: رعایت مواردی از جمله بهسازی شبکه و تجهیزات فرسوده به منظور پایداری شبکه با استفاده از ظرفیت اعتبارات طرح بهارستان، پیگیری تعمیر و بازسازی تجهیزات آسیب دیده و برگشت آنها به شبکه (لجستیک معکوس)، مدیریت بر اعمال خاموشی های با برنامه ضروری است.

وی در حوزه نصب سامانه های خورشیدی پشت بامی اظهار کرد: شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی به عنوان نخستین استان در کشور با بیش از ۶ هزار و ۵۰۰ تقاضا در ۲۹ شهرستان، کار نصب سامانه های خورشیدی را آغاز کرد و تاکنون هزار و ۱۷۷ سامانه در شهرستانهای مختلف نصب کرده است.

شمار مشترکان شرکت توزیع نیروی برق خراسان رضوی در سال ۱۴۰۲ یک میلیون و ۴۴۴ هزار و ۴۰۵ مشترک بود که از این تعداد ۸۳.۳۳ درصد مشترکان خانگی، ۲.۸۹ درصد مشترکان عمومی، ۱.۴۶ درصد مشترکان کشاورزی، ۵۹ صدم درصد مشترکان صنعتی و ۱۰.۹۳ درصد مشترکان سایر مصارف هستند.

باشگاه خبرنگاران جوان خراسان رضوی مشهد

دیگر خبرها

  • تعویض۵۰۰ هزار کولر آبی پرمصرف در خراسان رضوی
  • از فصل گرما بدون خاموشی تا سرعت گرفتن افتتاح پروژه‌های عمرانی در نصف جهان
  • تابستان منهای خاموشی
  • مشترکان کم‌مصرف برق، خودرو جایزه می‌گیرند
  • عبور موفق از پیک تابستان امسال نیازمند همراهی مردم کردستان
  • سرمایه‌گذاری ۹۷۹ میلیارد تومانی‌ در صنعت برق خراسان جنوبی
  • کاهش ۱۰۰ میلیمتری بارش برف و باران در تهران/ لزوم صرفه‌جویی در مصرف آب
  • پویش «با انرژی» و اهداء جوایز نفیس به صرفه جویان در برق در مازندران
  • وعده اتمام خاموشی‌ها در تابستان جاری/ کاهش مصرف خانگی دیگر استان‌ها، راه‌حل توسعه برق در استان‌های دیگر است؟
  • میزان خاموشی برق خراسان رضوی به ۸۶ دقیقه کاهش یافت